Obaman murheet: ¨Iran ei noudata sopimuksen henkeä¨

Kukaan muu tuskin on yllättynyt tästä.

Iranin sopimusta sorvattiin monta vuotta. Parhaimmillaankin se vain hidastaa Iranin ydinaseohjelmaa muutamalla vuodella, Länsimaiden suostuttua kaikkiin Iranin vaatimuksiin. Erona aikaisempaan on se, että nyt Iran myös voi rahoittaa ydinaseensa ja ohjuksensa Länsimaista saamillaan rahoilla.

Obaman mukaan Iran ei noudata sopimuksen henkeä, vaikka toistaiseksi, ainakin hänen mukaansa, noudattaa sen pykäliä. Tästäkin voidaan olla montaa mieltä. Iranilla on meneillään valtava ohjusten testausohjelma. Maa kehittää ydinkärkien ampumiseen soveltuvia mannertenvälisiä, ballistisia ohjuksia.

Yhdysvaltain republikaanit vastustivat Iranin sopimusta raivokkaasti, mutta Obama jyräsi sen läpi. Tulokset alkavat näkyä jo nyt. Myös esimerkiksi Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu varoitti maailmaa luottamasta Iraniin. Iranin hiljattain ampumissa testiohjuksissa on ollut iskulauseita, jotka vaativat Israelin tuhoamista.

On mielenkiintoista, että 1981 Israel pelasti ensisijaisesti juuri Iranin iskiessään ja tuhotessaan Saddam Husseinin silloisen ydinaseohjelman. Samaan aikaan riehui Irakin ja Iranin välinen sota, jossa kuoli ainakin miljoona ihmistä. Silloinkin Israel sai palkakseen vain kansainvälisen yhteisön vihan ja kritiikin. Vain muutamaa vuotta myöhemmin Saddam hyökkäsi Kuwaitiin. Kuinka pitkälle hän olisi päässyt, jos hänellä olisi ollut käytössään ydinase?

RED FLAG 04-3

Israelin ilmavoimien F15 koneita

Vain 4 vuotta ennen Syyrian sodan alkamista, Israel tuhosi myös Syyrian salaisen ydinaseohjelman vuonna 2007. Ydinreaktori sijaitsi alueella, joka oli ensimmäisten joukossa tulla Islamilaisen valtion miehittämäksi. Jos Israel ei olisi tuhonnut laitosta, ääri-islamisteilla olisi nyt käsissään kaikki sen ydinmateriaalit. Onko kukaan muistanut kiittää Israelia? Tuskin, vaikka juuri nyt maailman poliitikot istuvat kokouksissa ja pitävät suurimpana huolenaan ydinmateriaalien joutumista terroristien käsiin.

Syrian_Reactor_Before_After

Syyrian reaktori ennen ja jälkeen

Lähi-Idän uskonnon ruokkima poliittinen kaaos tekee ydinaseiden läsnäolon alueella erittäin vaaralliseksi muulle maailmalle. Jos Iranin annetaan sellainen lähivuosina rakentaa, sillä tulee olemaan kohtalokkaat seuraukset monella tavalla. Se tulee myös johtamaan arabimaiden ydinaseisiin tähtäävien ambitioiden realisoitumiseen.

Turkin kiristäessä Eurooppaa pakolaisilla juuri nyt ja pitkälle tulevaisuuteen, Iranista voi odottaa seuraavaa kiristäjää sen saatua ydinohjusarsenaalinsa valmiiksi viimeistään ensi vuosikymmenellä.

Israel on harkinnut iskua Iranin ydinohjelmaa vastaan jo pitkään. Mielenkiintoiseksi asian tekee vähemmän puhuttu yksityiskohta osana Iranin ja Länsimaiden välistä sopimusta: Länsimailla on myös velvollisuus auttaa Irania puolustamaan ydinlaitoksiaan mahdollisia iskuja vastaan.

(Lähteet: Jihadwatch, Thehill.com)

3 vastausta artikkeliin “Obaman murheet: ¨Iran ei noudata sopimuksen henke䨔

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s