Turkkilainen öljypaini

Turkki kieltäytyy ottamasta takaisin merestä hukkumasta pelastettuja, Turkista lähteneitä pakolaisia. Turkin hallitus kieltää, että olisi mitään sopimusta joka velvoittaisi heitä ottamaan takaisin yhtäkään pakolaista. Turkin mukaan vastuu kuuluu Kreikalle vaikka pakolaiset ovatkin lähteneet Turkista. Turkki haluaa sekoittaa mukaan pakkaan myös Kreikan ja Turkin aluevesikiistat. Vaatimukset kasvavat ja ruokahalu kasvaa syödessä.

Erdogan vaatii Aigeianmeren alueiden demilitarisointia. Turkki haluaisi nähdä Kreikan poistavan joukkonsa ja varustuksensa lähellä olevilta Aigeianmeren saarilta ja vetävän laivastonsa. Tämä tietenkin kääntäisi voimatasapainoa Turkin eduksi. Kreikan puolustusvoimien läsnäolo (Kreikan omilla alueilla! lat.huom.) lisää Turkin mukaan jännitteitä.

Tällä hetkellä Turkin ja Kreikan välisillä kansaivälisillä merialueilla liikkuu kuitenkin pääasiassa Saksalaisia ja muita NATOn sota-aluksia.

Turkin vaatimukset EU-lta:

  1. 3000000000 € (3 miljardia. Vaatimus nostettu 5 miljardiin.) Turkki lupasi pysäyttää pakolaisvirran jos saa 3 miljardia euroa. Turkin lupaukset ovat osoittautuneet pelkäksi sanahelinäksi. Pakolaismäärät ovat nyt jo suurempia kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla, vaikka sää alueella hankaloittaa veneiden käyttöä. Turkki onkin korottanut rahavaatimuksiaan ja jatkaa kiristyskampanjaansa.
  2. Välittömästi viisumivapaus Turkin ja EU:n välille: Tämä olisi jättimäinen turvallisuusuhka Euroopalle. Terrorismi rehottaa Turkissa, väestöstä noin 6 miljoonaa on Isiksen kannattajia. 
  3. Nopeat neuvottelut ja Turkin EU-jäsenyyden toteutuminen nopeassa aikataulussa: Tämä olisi kuolinisku Euroopan unionille. Sisällissodat muslimien ja ei-muslimien välillä tulisivat raivoamaan ympäri Eurooppaa hyvinkin nopeasti. Muslimit eivät ole vielä missään Euroopan maassa onnistuneet samaistumaan länsimaiseen elämäntapaan. Islamilaisista maista tulevat ovat jo nyt vakava uhka erityisesti Euroopan naisille. Miten voitaisi olettaa, että 80 miljoonaa turkkilaista siinä onnistuisi? Islamilaisista maista tulevien väkivalta ja muu rikollisuus ovat yksi suurimmista haasteista mitä Euroopan unioni on kohdannut. (Olli Rehn on taistellut jo vuosia Turkin nopean EU-jäsenyyden puolesta. Lat.huom.)

 

1024px-Aegean_Sea_map_bathymetry-fi.svg

Erdogan vaatii Aigeianmeren alueiden demilitarisointia.

 

Turkin pyrkimykset:

Erdogan tietää voivansa ajaa Euroopan kaaokseen ja heikentää sitä pakolaisten avulla. Houkutus tehdä niin, onkin osoittautunut liian suureksi ja Turkki ei ole tehnyt mitään pakolaisten pysäyttämiseksi, vaan päin vastoin. Pakolaisvirrat Kreikkaan ovat kasvussa. Pakolaisia ei tule vain meritse. Vähemmän keskusteltu seikka on, että myös Turkin ja Bulgarian välinen raja vuotaa jo. Mitkä ovat Bulgarian valmiudet puolustaa Euroopan ja Turkin välistä rajaa?

Turkki pelaa poliittisia pelejään kaikkialla. Sen ekspansionistinen politiikka toteutuu myös Syyriassa ja onkin osa Erdoganin neo-ottomaanista fantasiaa. Turkki on lähettänyt Syyrian alueelle omia joukkojaan ja tukee avoimesti siellä taistelevia turkmeeneja ja muita terroristeja. Turkki on myös mukana omituisessa öljypainissa. Samaan aikaan se sanoo taistelevansa Islamilaista valtiota vastaan, mutta on kuitenkin sen suurin öljyn ostaja.

Recep_Tayyip_Erdoğan_Mahmoud_Abbas-1

Kansainvälisen terrorismin ja neo-ottomaanisen ekspansionismin kädenpuristus?

Turkki käyttää myös hyväkseen NATO-jäsenyyttään ja lietsoo konfliktia Venäjän ja NATOn välille. Erdoganin pyrkimys on saada Syyriassa sunnimuslimit valtaan. Tämä on myös Saudi Arabian tavoite. Sunneja ovat myös Islamilaisen valtion taistelijat.

Viime maaliskuussa Turkin kansallisen turvallisuuskokouksen ääninauha vuoti julkisuuteen. Siinä ehdotetaan valeoperaation tekemistä Syyriassa syyttäen siitä Islamilaista valtiota. Näin saataisiin ¨oikeutus¨ puuttua Syyrian tilanteeseen sotilaallisesti. Muutamia tunteja myöhemmin Youtube suljettiin Turkin kansallisen turvallisuuden nimissä.

Kurdit ovat olleet ainoa ¨tosissaan¨ Islamilaista valtiota vastaan taistellut osapuoli. Kurdien merkityksen kasvaminen Syyrian sodassa on saanut Erdoganin näkemään punaista. Turkki onkin käyttänyt Syyrian kaoottista tilannetta hyväkseen ja pommittanut kurdeja niin Syyriassa kuin Irakissakin. Tämän lisäksi kurdien vainot Turkissa ovat lisääntyneet. Turkki pyrkii myös sysäämään kurdeja Eurooppaan. Kurdien ja turkkilaisten veriset yhteenotot ovatkin jo arkipäivää esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa.

imageshqdefault

Sweden Blast

1028453103

Turkkilaista väkivaltaa ja kaaosta Euroopan kaduilla

Presidentti Erdoganin kritisoinnista on säädetty laki. Monia, jopa lapsia, onkin vangittu tämän lain varjolla. Erdoganin neo-ottomaaninen politiikka on tuonut mukanaan myös voimakasta Turkin uudelleen islamisointia muutaman vuosikymmenen sekulaarisen jakson jälkeen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Turkkilainen öljypaini. Turkkilaisista on vaikea saada otetta

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s