John Cleese: ¨Poliittinen korrektius voi johtaa Orwellilaiseen painajaiseen¨

Monty Pythonista ja monista elokuvista tuttu brittikoomikko John Cleese on huolestunut poliittisesta korrektiudesta.

¨Jos ihmiset eivät voi kontrolloida omia tunteitaan, he alkavat kontrolloimaan muiden ihmisten käytöstä.¨

John Cleese sanoo: ¨Komedian syvin olemus on olla kriittinen. Joskus se tarkoittaa myös loukkaamista. Mutta meidän ei pitäisi suojella kaikkia kokemasta negatiivisia tunteita pakottamalla poliittiseen korrektiuteen.¨

¨Kun olet erittäin herkkänahkaisten ihmisten seurassa et voi rentoutua tai olla spontaani, koska et voi tietää mikä suututtaa heidät seuraavaksi. Tämän takia minua on varoitettu menemästä yliopistojen kampuksille. Poliittinen korrektius on viety tasolta, jossa ei haluta olla ilkeitä puolustuskyvyttömille ihmisille, tasolle missä kaikki kritiikki henkilöä tai yhteisöä kohtaan leimataan julmuudeksi. Huumorin ja komedian koko idea on olla kriittinen.¨

¨Jos halutaan sanoa, että meidän ei pidä kritisoida tai loukata ketään, silloin huumori on mennyttä. Sen mukana katoaa suhteellisuudentaju. Ja silloin, ainakin minun mielestäni elämme 1984-maailmassa.¨ (George Orwellin kirja 1984 on kuvaus dystopiasta jossa kaikkea kontrolloiva, totalitaarinen ja elitistinen ¨puolue¨ vainoaa individualismia ja vapaata ajattelua ¨ajatusrikoksina.¨)

Esimerkiksi islam huumorin tai kritiikin kohteena on suuri tabu. Moni on maksanut siitä hengellään. Nykyinen poliittisen korrektiuden aikakausi on tuonut monia järkyttäviä ilmiöitä tässä mielessä. Usein esimerkiksi rikoksiin ja julmuuksiin syyllistyvien kritisointi nähdään suurempana rikoksena kuin itse rikos. Esimerkiksi raiskauksien uhreja syyllistetään ja raiskaajia puolustellaan, ettei loukattaisi heidän ideologiaansa tai uskontoaan kun he sanovat sen antavan heille oikeuden raiskata muihin ideologioihin kuuluvia. Kun terroristi huutaa : ¨allahu akbar!¨ ja ampuu kymmeniä viattomia ihmisiä ja jättää jälkeensä julistuksen jossa kertoo tehneensä teon uskontonsa vuoksi, media ja päättäjät kauhistelevat uhrien kohtaloa mutta mutta rientävät puolustelemaan terroristin uskontoa ja ideologiaa, etteivät heidän yhteisönsä tunteet tulisi loukatuiksi. Entäpä uhrien omaisten tunteet? Toisin sanoen: Kieltäydytään kritisoimasta ongelmien todellista aiheuttajaa, työnnetään päät hiekkaan sen sijaan, että pyrittäisiin keksimään ratkaisuja ongelmiin ja kriminalisoidaankin itse ongelmista puhuminen. Kyse on tällöin ¨maton alle lakaisemisesta valtavassa yhteiskunnallisessa mittakaavassa ja totuuden vääristely poliittisista tarkoitusperistä johtuen. Länsimainen yhteiskunta on laittanut itsensä ja kansalaisensa, suvaitsemattomuudenkin suvaitsemista vaativan poliittisen korrektiuden vankilaan.

(Kuva: Paul Boxley)

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s