Tuomas Akvinolainen: Ajatuksia islamista

Tuomas Akvinolainen (1225-1274) oli italialainen skolastisen koulukunnan teologi ja filosofi. Skolastiikka edusti suuntausta joka pyrki yhdistämään filosofian ja tieteen loogisen ajattelun uskonnon opetuksiin. Tuomas Akvinolainen on yksi kristinuskon keskeisimmistä hahmoista, jota katolinen kirkko pitää edelleen tärkeimpänä teologinaan.

1200- luvulla elänyt Tuomas tutustui myös läheisesti islamiin ja henkilökohtaisesti tapasi monia muslimeita, väitellen heidän kanssaan uskonnosta. Seuraavassa joitakin Tuomas Akvinolaisen huomioita islamista ja Muhammedista.

Tuomas Akvinolainen:

¨Muhammedin kohdalla asia on selkeä: Hän vietteli ihmiset lupaamalla heille lihan nautintoja, joihin lihallinen himo meitä johdattaa. Hänen opetuksensa myös sisälsivät lupausten mukaisia käskyjä. Kaikessa tässä, yllätyksettömästi, häntä tottelivat lihalliset ihmiset. Mitä tulee hänen oppinsa todisteisiin, hän toi esiin vain sellaisia, jotka ovatkin vaatimattomalle älykkyydelle sopivia.¨

¨Myöskään aiemmat profeetat eivät tarjoa mitään todisteita Muhammedin puolesta. Päinvastoin, hän vääristelee Vanhaa ja Uutta testamenttia tehden niistä omia sepityksiään, kuten voikin havaita jokainen, joka tutkii hänen lakiaan. Oli siis viisas päätös hänen puoleltaan kieltää seuraajiaan lukemasta Vanhaa ja Uutta testamenttia, etteivät nämä paljastaisi häntä valheellisuudesta. On siis selvää, että ne jotka uskovat hänen sanaansa ovat typeryksiä.¨

¨Todellakin, ne ’totuudet’ joita Muhammed opetti, vilisivät satuja ja mitä enimmissä määrin virheellisiä oppeja. Yksikään viisas mies tai humaanin ja jumalallisen kasvatuksen saanut ei uskonut häneen lainkaan. Ne jotka uskoivat häneen, olivat brutaaleja miehiä ja aavikon kulkureita, täysin tietämättömiä mistään jumalallisista opeista ja joidenka lukumäärän avulla Muhammed pakotti muita alistumaan seuraajikseen väkivalloin.¨

St-thomas-aquinas

 

 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Tuomas Akvinolainen: Ajatuksia islamista”

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s