Poliisi tarvitsee lisää resursseja

Hallituksen pakolaispolitiikan uudistuksen sisältämä 9 miljoonan euron lisärahoitus poliisille ei riitä alkuunkaan. Samalla rahalla mitä esimerkiksi tuhannen pakolaisen pitäminen pakolaiskeskuksessa maksaa yhteiskunnalle, voitaisiin palkata satoja uusia poliiseja. Se olisi halpa hinta kun kyseessä on kansalaisten TURVALLISUUS ja TURVALLISUUDEN TUNNE, joka on jo osittain menetetty.

Pitää muistaa, että Suomeen on tänä vuonna saapunut yli kolmekymmentätuhatta turvapaikanhakijaa, joiden kanssa poliisin on vaikea löytää yhteistä kieltä myös asenteiden suhteen.

Pakolaisten poliisista piittaamaton ja epäkunnioittava käytös pakolaiskeskuksissa on suuri ongelma. Puhumattakaan vaarallisista ja uhkaavista tilanteista, joita on pakolaiskeskuksissa ollut jo useita. Myös huomattava terrorismin uhka Euroopassa on erittäin vakavasti otettava seikka, joka ei koske vain suojelupoliisia, jonka ensisijainen tehtävä terrorismintorjunta on, vaan se koskee poliisivoimia kokonaisuudessaan.

Suomen poliisi tarvitsee nyt myös taakseen koko kansan henkisen ja moraalisen tuen toimiessaan uusien haasteiden edessä. Myös esimerkiksi radikaalivasemmiston aggressiivinen ja törkeä rähinöinti ja poliisien kivittäminen tarjoavat lisähaasteita. Myös tässä on kyseessä sama huolestuttava ilmiö kuin pakolaistenkin kohdalla: Poliisin koskemattomuutta loukataan.

Poliisien koulutusta tulisi kehittää uusien rikostyyppien ja uhkakuvien mukaisesti. Poliisin yleistä imagoa tulisi nostaa. Poliisivoimat ovat kuitenkin se instanssi joka luo, tai sen pitäisi luoda kansalaisille turvallisuuden tunne maassamme. Ei pidä myöskään unohtaa, että poliisit ovat työhönsä nähden huomattavan alipalkattuja. Ruotsissa on jo nähty massiivinen poliisien irtisanoutumisbuumi. Toivottavasti sellaista ei nähdä Suomessa.

Iltasanomat uutisoi keskiviikkona Poliisijärjestöjen liiton poliisimiesten kommentteja. Kommentit ovat suoraan liiton tiedotteesta:

– Poliisi menee paikalle usein hoitamaan yksittäistä tehtävää, esim. pahoinpitelyä. Vastassa on usein suuri, meluisa ja aggressiivinen väkijoukko, jolloin tehtävä muuttuu joukkojenhallinnaksi. Ollut tilanteita, että yksittäinen poliisimies on joutunut väkijoukon ympäröimäksi.

– Aina on käynyt joko todella hyvä tuuri, että alueella onkin jostain kumman syystä toinen partio välittömässä läheisyydessä, esim. liikennesektori. Mutta annas olla kun se tuuri loppuu… Tämä pätee tällä hetkellä kaikkiin hälytystehtäviin, ei ainoastaan turvapaikanhakijoihin liittyviin tehtäviin.

– Yhteen asuntoon (kaksio) oli majoitettu 8 pakolaista. Osa sunneja ja osa shiioja. Oli tullut uskonnosta tappelua.

– Keskuksissa on atleettista nuorta miestä, jotka eivät tunnu välittävän mitään meidän maamme tavoista tms. Me vääräuskoiset emme ole mitään…sen partiot olivat mm. viime yövuorossa huomanneet kun menneet häiriökeikalle (pakolaiset tappelivat keskenään), jossa porukka ei reagoinut poliisin tuloon millään tapaa. Poliisi oli ollut ilmaa, ja kun poliisi oli jättänyt ulko-oven auki muita partioita varten, niin oli joku pakolainen laittanut oven kiinni yrittäen lukita osan poliiseista ulos. Outoa toimintaa.

– Hyvin usein isommista poliisiasemista etäämpänä oleviin VOK:in joudutaan menemään jopa yhdellä partiolla, tukipartion ollessa 40–50 km päässä.

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s