Hallitus: Turvapaikkapolitiikan uudistukset

 

Turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma: Sipilä: ¨Olemme äärirajoilla.¨

¨Uusi toimi on palautuskeskuksen perustaminen. Käytäntöjä tiukennetaan, poistetaan mahdollisia houkuttelevuustekijöitä. Suomi jatkaa toimintaa, jotta ulkorajat saadaan kuntoon. Koko Schengenalue on vaarassa mikäli ulkorajoja ei saada kuntoon.

Orpo: ¨On ollut työntäyteiset viime viikot ja kuukaudet. Kysymykseessä on nimenomaan turvapaikkapoliittinenohjelma, joka ei ole sama kuin maahanmuuttopoliittinenohjelma, johon palataan myöhemmin. Heinäkuussa turvapaikanhakijoiden määrät lähtivät nousuun. Suomi ei ole kokenut vastaavaa. Tilanne oli vaikeasti hallittavissa ja hakijoita tuli Suomeen monia eri reittejä. Tuskaiset viikot syyskuussa. 17.9. Järjestelykeskus Torniossa auttoi saamaan tilanteen hallintaan. Syyskuussa oli viikko jolloin tuli 4200 pakolaista. Tämän päivän arvio näyttää siltä, että vuoden lopussa jäämme alle 35 000 turvapaikanhakijan määrän. Ruotsin rajatarkastukset ovat laskeneet pakolaisten määrää noin viiteenkymmeneen päivässä. Sallasta ja Rajajoosepista tulee noin parikymmentä päivässä. Myös lautoilla suoraan esimerkiksi Travemundesta. Tiivis keskustelu ja yhteistyö Venäjän rajaviranomaisten kanssa on tärkeää. Venäjä on turvallinen maa pakolaisille ja olemme tehneet palautuksia viime viikolla.¨

¨Uuden ohjelman tavoite on saada pakolaismäärät minimoitua. Pitää erotella aidosti turvapaikkaa tarvitsevat. Resurssit halutaan suunnata kotouttamiseen niiden osalta jotka todella turvapaikkaa tarvitsevat. ¨

¨EU:ta pitää painostaa todella voimakkaasti, että ihmisten auttamiseen lähtömaissa ja kriisialueilla panostetaan. Turkin sopimus pitää saada toimimaan ja ulkorajat valvontaan. Edellytämme kaikilta Schengenmailta toimia rekisteröimättömien pakolaisten vähentämiseksi. Olemme samassa veneessä Ruotsin ja Norjan kanssa koska olemme maahanmuuton kohdemaita. Yhteistyötä tarvitaan. Tulemme myöntämään kaikkien suojelua tarvitsevien hakemukset määräaikaisena. Lähtömaiden turvallisuustilanne seurantaan tarkasti.¨

Turvapaikkahakemukset pitää käsitellä nopeasti. Satoja henkilöitä on palkattu. Nopeus tarkoittaa myös kustannustehokkuutta. Afganistanin tilanteesta tulee selvitys tänään. Tilanne on parempi ja kriteerejä tullaan kiristämään afgaanien osalta.

Dublinin sopimus on erittäin suurissa vaikeuksissa viimeistään ensi keväänä uuden sesongin alkaessa, mikäli toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Tarjoamme inhimilliset olosuhteet mutta kustannuksia minimoidaan ja tarjoamme vain välttämättömiä palveluita.

Lakkautamme nopeasti kolme vastaanottokeskusta. Hankkeet Kittilän, Pellon ja Ylitornion keskuksista jäädytetään. 27 keskusta pyritään parantamaan.

Määrä joka  tulee saamaan kielteisen päätöksen tulee olemaan erittäin suuri. Tarkemmin kontrolloitu tila joihin heidät sijoitetaan (tai useampi keskus) perustetaan. On lisättävä resursseja sisäiseen turvallisuuteen. Pitää seuloa mahdolliset terroristit pakolaisten joukossa ja turvata suojelupoliisin toiminta. Myös poliisin budjettia lisättiin 9 miljoonaa euroa.

Kotouttaminen on kriittinen kysymys. Pitää varmistaa niiden osalta jotka saavat turvapaikan. Vastaanottorahan määrää ja kehittämistä tutkitaan.¨

Lindström:

¨Tämä kriisi on suurin haasteemme. Tilanne kärjistyi muutama kuukausi sitten. Asian hoitamiseen menee vuosia. Onneksi meillä on hallitus joka kykenee tekemään päätöksiä. Siitä kiitos hallituskumppaneille ja myös hyvin toimineelle poliisille.

Tavoite on katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa tehokkaasti.

Kielteisestä päätöksestä valittava henkilö ei jää Suomeen vaan hänet poistetaan. Valitusaikoja lyhennetään. Olemme lisänneet hallinto-oikeuden resursseja. Samaan aikaan pitää muistaa henkilöiden oikeusturva.

Kotouttamiseen liittyen pitää puhua kustannustehokkuudesta. Mitä nopeammin saamme heidät työllistymään, sitä enemmän säästämme. Vastikkeellista työtä sille avulle mitä Suomi antaa, pitää tehdä. Työtehtäviin osallistamalla vältämme turhautumista joka voi johtaa vääränlaiseen toimintaan. Risusavottaa, keskuksien kunnostamista ja muita työmahdollisuuksia. Edellytämme maahanmuuttajilta selkeätä sitouttamista suomalaiseen yhteiskuntaan ja sääntöjen noudattamista.

Pakolaisten tietojen ja taitojen nopea kartoittaminen helpottamaan työllistymistä ja ohjaamaan ihmisiä oikeille alueille ja aloille on tärkeää. Mitä nopeammin ihminen pääsee työhön, sen nopeammin kotoutuminen tapahtuu ja myös kielen oppiminen nopeutuu.

 

 

 

(kuva:janne suhonen)

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Hallitus: Turvapaikkapolitiikan uudistukset”

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s