RATSIA! Mistä moinen sana on kulkeutunut suomenkieleen?

Ghaziya on arabiankielinen sana joka tarkoittaa ryöstöretkeä. Sanaa käytettiin perinteisesti kuvaamaan muslimien tekemiä hyökkäyksiä seksiorjien pyydystystämiseksi Euroopan kyliin ja rannoille. Sanaa on käytetty myös muslimien hallitsemilla alueilla kuvaamaan seksiorjien ¨keräämistä tai pyydystämistä ja kaappaamista¨ ei-muslimiväestön keskuudesta. Oli talviratsiat ja kesäratsiat, joissa kerättiin nuoria naisia ja pikkutyttöjä, joita lähetettiin sitten muslimimiesten raiskattavaksi ympäri Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa. Sana ghaziya on ensin siirtynyt ranskankieleen (razzia) ja siitä myöhemmin muihin kieliin, kuten englantiin ja suomeen.

On vähemmän tunnettu seikka, että muslimit tekivät näitä orjien kaappausmatkoja aina Islannin ja Norjan rannikoille asti. (Vuonna 1627  Islannista kaapattiin 400-900 tyttöä. Islannin väkiluku oli tuolloin vain noin 60 000, joten noin 1% Islannin väestöstä vietiin. Islannin kielellä tapahtumaa kutsutaan: Tyrkjaránið, eli turkkilainen ratsia.)

Jean-Léon_Gérôme_001

Arabimies ostoksilla

Tieto siitä, että pohjolasta oli saatavilla tyttöjä, jotka olivat vaaleampia kuin Välimeren alueen tytöt, toimi motivaattorina vaaleisiin naisiin pakkomielteisesti suhtautuvien muslimien keskuudessa. Välimeren alueella ratsiat olivat suoranainen vitsaus ja onkin arveltu tämän vaikuttaneen kaupunkien ja asutuksen siirtymiseen pidemmälle sisämaahan. Varhaiskeskiaikaisia linnoja rakennettiin helpommin puolustettaville korkeammille paikoille, siinä missä Rooman valtakunnan maatilat ja huvilat olivat perinteisesti olleet alavilla, ja suojaamattomilla mailla. Kun islam rantautui Espanjaan, sanotaan, että kalifin ensimmäinen käsky oli toimittaa hänelle 3000 vaaleata neitsyttä. Islamin agressiivisen pakkomielteen vaaleita naisia kohtaan voi katsoa alkaneen jo 600-luvulla, Muhammedin elinaikana ja se näyttäisi jatkuvan edelleen.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “RATSIA! Mistä moinen sana on kulkeutunut suomenkieleen?”

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s